Monday, August 25, 2008

Hikayat Raja Pasai


Hikayat Raja Pasai edisi Karya Agung Melayu ini berdasarkan edisi yg diusahakan oleh Dr Russell Jones yg diterbitkan oleh Penerbit Fajar Bakti (1987). Untuk edisi ini, pengkaji telah membandingkan teks asal yg didasarkan pada manuskrip Raffles Malay No.67 yg tersimpan di Perpustakaan Royal Asiatic Society, London dengan sebuah naskhah lain yg ditemui pada tahun 1986 di British Library, London.

Antara faktor yg dipetik drpd http://ms.wikipedia.org/wiki/Hikayat_Raja-raja_Pasai
Dalam Seminar Sejarah masuknya Islam ke Indonesia, pada 17-20 Mac 1963 A Hashmy mencatatkan ketetapan telah dibuat bahawa Islam masuk ke Indonesia oleh pedagang/ pendakwah dari Arab sekitar 7-8 masehi . Negara pertama memeluk Islam ialah Pasai / Pase / Aceh Utara kerana persamaan Mazhab Shafie.

Hikayat Raja-Raja Pasai terbahagi kepada 3 bahagian iaitu : Pembukaan dan Pengislaman Pasai, Pasai dibawah pemerintahan Sultan ahmad Perumudal perumal dan Peluasan Kekuasaan Majapahit.

Negeri Pasai / Samudera dan Perlak yang terletak di Sumatera Utara ( Acheh) digelar Serambi Mekah kerana orang yang hendak mengerjakan haji terlebih dahulu singgah di Acheh dan belajar di madrasah dan masjid di Acheh.

Sultan Malikul Salih memerintah Samudera-Pasai mulai 1267 . Nama lainya ialah Malik al Salih, Merah Silu, Merah Silau, Mara Silu, Muerah Silu. Kerajaan Samudera Pasai dikenali juga sebagai Samudera, Pasai dan Samudera Darussalam atau Sumatera. Lokasi kerajaan ini ialah di sekitar Kampung Geudong, Lhokseumawe, Aceh.

Ahli Pelayaran Maghribi bernama Ibnu Batutah sempat mengunjungi Pasai pada 1346 masehi. Ketika di China, Ibnu Batuta mendapati kapal Pasai berlabuh di China untuk membayar ufti.
Inskripsi Cina mencatatkan kerajaan Pasai menghantar ufti ke China setiap tahun.

Catatan Menarik
Pasai merupakan negeri pertama memerima agama Islam. Raja Ahmad dan Raja Muhammad hendak membuka negeri Samarlanga. Tun Seri Lanang (penulis Sejarah Melayu) pernah menjadi Raja di Samarlanga dari 1615-1659.

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai