Saturday, October 11, 2008

Asal Melayu

Dalam Shoutmix pada 23 September 08, jam 19:06, forumer : bocor telah bertanya: Di manakah bermulanya Melayu kita?

Saya petik beberapa perenggan dari buku karya K.G.Tregonning, seorang pakar kaji tumbuhan berbangsa Perancis. Dia telah menulis buku SEJARAH DUNIA bagi Orang-orang Malaya (Zaman Awal hingga 1511). Buku itu dialihbahasa dan diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada 1970, berharga $2.80 (ketika itu).

Sebelum Zaman Ais berakhir dan sebelum salji beransur cair itu menaikkan paras laut dalam dunia ini sehingga beberapa ratus kaki, Sumatera, Jawa, Borneo kesemuanya adalah bersambung dengan Malaya, dan dalam kawasan yg luas ini orang2 purba itu mengembara sebagai pemburu yg bergantung pada alam semulajadi.

Di Malaya perubahan Zaman Paleolitik (Zaman Batu Awal) hingga Zaman Batu Baru (peradaban) berlaku dalam dua peringkat dengan adanya pertembungan dari luar. Pertama, bangsa manusia yg mengembara ke selatan dari utara. Mereka tinggal di Semenanjung Tanah Melayu untuk beberapa ribu tahun. Mereka dianggap sebagai nenek moyang orang2 Melanesia di Pasifik, di mana mereka kemudiannya berpindah. Mereka juga dikenali sebagai orang2 Hoabinhian (satu nama tempat di Indo-China) dan tinggal dalam gua, menjadi pemburu yg cekap dan cara hidup yg lebih maju.

Orang Mesolitik ini hidup di gua kerana keadaan masih sejuk. Antara tempatnya di Bkt Chuping (Perlis), Kedah, 4 buah gua (Perak), 2 (Kelantan) dan 3 (Pahang). Hampir 8,000 tahun kemudian (tahun 2000 sebelum Masehi), mereka meninggalkan gua dan berpindah. Nenek moyang orang2 Melayu moden telah datang dari utara (Zaman Batu Baru atau Zaman Neolitik) dan menghalau atau mengahwini gadis2 mereka. Dari sinilah peradaban mulai berkembang dengan kedatangan mubaligh dan pedagang India, Arab, China dsbnya.

Penyelidikan ke dalam sejarah Asia Tenggara sebelum kedatangan Islam telah bermula dengan Henri Mouhot pada 1860. Sejumlah besar daripada tulisan2 sejarah sekarang adalah didasarkan pada penemuan itu. Pada 1918 terbukti satu empayar besar bernama SriVijaya (yg mana Malaya termasuk sebahagiannya) telah wujud, tetapi kita masih mencari ibu negaranya. Punca-punca dari Negara China ada menyebutkan tentang suatu negeri besar di Malaya bernama Langkasuka yg hidup selama 1000 tahun, dan Ptolemy menceritakan berkenaan suatu pelabuhan yg besar di Semenanjung Tanah Melayu atau di Semenanjung Kra yg bernama Takola. Satupun daripada kedua-dua tempat ini belum dijumpai lagi.

Orang2 yg menerima pengaruh mubaligh dan ahli2 perniagaan terbahagi kepada 2 kumpulan besar - orang2 Mon-Khmer dan orang2 'Malayo-Polonesia'. Kumpulan yg pertama memenuhi kawasan tengah tanah besar Asia Tenggara, dari selatan Burma ke selatan Indo-China. Ke utara daripada mereka adalah orang2 Tibet dan orang2 China. Di selatan mereka, meliputi seluruh Malaya dan terus ke pulau2 iaitu orang 'Malayo-Polonesia. Kumpulan bangsa ini tinggal tetap dalam sejarah sebagai orang2 Melayu dan Indonesia moden; kumpulan Mon-Khmer sudah hampir dilenyakan sama sekali, sungguhpun di Burma masih ada masyarakat kecil yg terdiri daripada orang2 Mon.

Keterangan paling awal tentang Semenanjung Tanah Melayu telah dilakukan oleh Ptolemy dan Alexandria (TM 150). Sejak Zaman Han orang2 China telah tahu tentang Asia Tenggara. Ketika itu wujud 30 negeri di Semenanjung Tanah Melayu. Di Tun Sun (kota purba di Utara semenanjung) pada kurun ketiga (TM 400), ada 500 ahli2 perniagaan India dan lebih 1000 orang Brahman.

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai