Friday, November 12, 2010

13 Mei: Ikut cara Singapura nak? - Zam

13 Mei: Ikut cara Singapura - Zam PDF Print E-mailKUALA LUMPUR 11 Nov. - Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin bersetuju tarikh 13 Mei perlu diingati sebagai Hari Muhibah Negara seperti Singapura menjadikan hari rusuhan kaum terburuk di republik itu pada 21 Julai 1964 sebagai Hari Keharmonian Kaum.

Hari Keharmonian Kaum di Singapura disambut setiap 21 Julai.

Di Malaysia, katanya sebaik sahaja peristiwa 13 Mei berlaku, kerajaan mengambil langkah segera dan secara aktif mengadakan majlis-majlis muhibah yang memberi kesan besar bagi mengembalikan perhubungan baik dan rasa saling mempercayai antara kaum.

''Sangat wajar 13 Mei diperingati dalam konteks untuk mengingatkan rakyat pada setiap tahun terhadap bahaya sebarang konsep asing diperkenal dan diterima oleh rakyat negara ini.

''Kita harus membina keyakinan dan kekuatan diri, bangsa dan negara di atas formula nilai-nilai yang mengasaskan perdamaian dan kestabilan negara yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Kedua, Tun Abdul Razak setelah peristiwa 13 Mei itu,'' kata Zainuddin kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kolum Cuit Utusan Malaysia Rabu lalu yang mencadangkan supaya 13 Mei dijadikan satu hari peringatan sebagaimana Singapura memperingati peristiwa berdarah rusuhan kaum pada 21 Julai 1964 sebagai Hari Keharmonian Kaum.


©Utusan Malaysia . 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai