Wednesday, June 30, 2010

SULTAN JOHOR SULTAN IBRAHIM DAN KEMBARA MAHKOTA

Sultan Johor tamatkan KMJ dan peroleh lessen memandu kereta api

JOHOR BARU, 28 Jun — Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini tiba di JB Sentral setelah menamatkan program Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2010, dengan menggunakan kereta api sebagai pengangkutan utama, yang meliputi empat daerah di negeri ini.

Baginda dan rombongan diraja serta peserta kenamaan tiba di JB Sentral pada pukul 5 petang dan disambut kira-kira 500 rakyat jelata.

Selepas memandu sendiri kereta api dan melakukan prosedur ''turn table'' bagi memusingkan lokomotif 86 tan dalam tempoh 10 minit di Stesen Gemas, Negri Sembilan pada pagi ini, Sultan Ibrahim telah layak menerima Lesen Memandu Lokomotif Kelas 26.

Lesen itu diserahkan kepada baginda oleh presiden Lembaga Pengarah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Dr Aminuddin Adnan pada satu majlis di stesen tersebut.

Dengan itu juga, baginda menjadi Sultan pertama memandu kereta api sejauh 391.3 kilometer selama tiga hari sejak Jumaat lepas.

Ini diiktiraf oleh Malaysia Book of Records (MBOR) dan sijil pengiktirafan disampaikan kepada baginda oleh pengarah urusan MBOR Datuk Danny Ooi.Sumber www.themalaysianinsider.com
 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai