Sunday, July 31, 2011

Fenomena Cabar Autoriti

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bertitah fenomena mencabar autoriti yang kini menjadi norma dalam budaya hidup generasi muda baru di negara ini perlu difahami serta ditafsirkan dengan bijak supaya dapat menggubal langkah-langkah untuk menghadapinya.

Baginda bertitah kegagalan memahami senario itu secara tepat dan ditafsirkan secara bijak akan mencetuskan konflik antara organisasi yang melambangkan autoriti dengan konstituen yang dipertanggungjawabkan kepada pasukan polis.

"Pasukan (polis) kini berada dalam era yang memerlukan kebijaksanaan mengimbangkan antara tugas menguatkuasakan undang-undang dengan tuntutan pihak awam yang mempercayai mereka memiliki hak-hak tertentu menurut Perlembagaan dan undang-undang negara,” titah baginda ketika merasmikan pangkalan latihan Unit Udara Polis di sini, hari ini.

Titah baginda pada masa yang sama individu dan organisasi yang berhasrat memperjuangkan sesuatu isu turut mempunyai tanggungjawab terhadap negara dan masyarakat. Mereka turut mempunyai tanggungjawab sosial dan undang-undang untuk bersifat adil kepada pasukan polis serta terhadap negara, titah baginda. - Bernama
 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai