1 ekor ayam
1 keping hati ayam } dipotong halus
1 keping empedal }
1.2 liter santan (2 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
1 biji kentang, direbus & dikiub
7 biji telur puyuh, direbus & dikupas
100 ml minyak
Garam, gula secukupnya
Bahan kisar
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 biji buah keras
2 camb jintan manis } disangai &
2 camb ketumbar } dikisar
1 camb lada putih }
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum.
2. Keluarkan separuh rempah tadi, campur ke dalam santan.
3. Goreng hati dan empedal dengan bahan kisar.
4. Bila masak, gaul dengan kentang, telur puyuh, garam dan gula.
5. Sumbat ke dalam ayam. Jahit dan ikat kakinya.
6. Kukus selama 30 -35 minit atau hingga hampir masak.
7. Jerang santan, asam gelugur dan garam. Letak ayam di dalam kuah.
8. Curahkan kuah ke atas ayam selama 15 minit. Angkat.
9. Masak kuah hingga pekat kemudian hidangkan dengan ayam.