4 keping pangkal & paha ayam, dibuang tulang garam, serbuk lada sulah
100 g tepung gandum
30 g tepung jagung
1 camb tepung beras
160-180 ml air
80 gm serbuk roti
minyak utk menggoreng
Cara membuatnya
1. Perap ayam dengan garam dan serbuk lada sulah selama 20 minit. Satukan semua jenis tepung, garam dan air untuk menjadi adunan.
2. Celup ayam di dalam adunan. Salut dengan serbuk roti. Goreng dalam minyak banyak hingga keemasan. Angkat dan sejatkan.
Bahan sos:
2 camb minyak
100 g bawang besar } potong kecil
100 g salderi }
2 camb mentega
2 camb tepung gandum
500-550 ml air rebusan ayam
1 camb herba Italy
garam, serbuk lada hitam
1/2-1 camb kicap hitam
1 tin cendawan butang /segar, dihiris
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, goreng bawang besar dan salderi hingga keemasan. Angkat dan kisar dengan sedikit air hingga halus. Ketepikan.
2. Panaskan mentega, masukkan tepung. Kacau atas api perlahan hingga keemasan.
3. Masukkan semua bahan lain, kacau hingga kuah pekat. 6. Hidangkan chicken chop dengan sos, salad dan lain-lain.