Tuesday, March 4, 2008

Perihal Sultan Brunei ke-28

Al-Marhum Sultan Sir Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien III, GCVO KCMG (September 23, 1914September 7, 1986) dilahirkan di Istana Kota, Kampong Sultan Lama, Bandar Seri Begawan. Baginda anakanda ke-7 Sultan Muhammad Jamalul Alam II dan Raja Isteri Fatimah dan merupakan putera kedua.

Pengiran Muda Omar Ali Saifuddien belajar di
Malay College Kuala Kangsar di Perak dari 1932 hingga 1936. Baginda dikurniakan gelaran Pengiran Bendahara Seri Maharaja Permaisuara oleh kekanda, Sultan Ahmad Tajuddin pada 15 Julai 1947. Setelah kemangkatan kekanda baginda tanpa meninggalkan putera, baginda dilantik menjadi Sultan pada 6 Jun 1950.

Pandangan sisi Istana Kota, Bandar Seri Begawan

Pelawat tiada dibenarkan masuk...[Mac 2008]

Kemudian, pada 1951,baginda mencadangkan rancangan perpindahan bagi penduduk Kampong Ayer ke tanah darat dan Lagu Kebangsaan Brunei 'Allah Peliharakan Sultan' diakui secara rasmi. Pada 1953,baginda mula merundingkan Perlembagaan Bertulis bagi Negeri Brunei dan mula menubuhkan Sekolah Inggeris Kerajaan dan membina Masjid Besar di Bandar Brunei yang siap dalam pada 1958 dan dinamakan Masjid Omar Ali Saifuddien. Baginda terkenal dengan nama dengan nama 'Arkitek Brunei Moden'.

Selepas memerintah selama 17 tahun, pada 4 Oktober 1967, Sultan Omar Ali Saifuddien menurunkan diri dari Takhta Kerajaan. Pengganti baginda adalah Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu'izzaddin Waddaulah.

Masjid Sultan Omar 'Ali Saifuddien
 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai