Sunday, April 4, 2010

70% Melayu sokong Perkasa?


70% Melayu sokong Perkasa

KUALA LUMPUR 3 April - Tinjauan yang dilakukan oleh Merdeka Centre menunjukkan hampir 70 peratus pengundi Melayu di Semenanjung menyokong tuntutan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) agar kerajaan tidak membuka kuota dan perlindungan ekonomi orang Melayu.

Ketua Merdeka Centre, Ibrahim Suffian berkata, hasil tinjauan pihaknya juga mendapati sebahagian besar yang menyokong tuntutan Perkasa itu terdiri daripada ahli-ahli UMNO.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan yang dipetik daripada The Malaysian Insider.

Merdeka Centre telah melakukan tinjauan pada 11 hingga 27 Mac lalu melibatkan 883 pengundi berdaftar di Semenanjung bagi memperoleh maklum balas rakyat terhadap tuntutan Perkasa.

Ibrahim berkata, hasil tinjauan itu turut mendapati 61 peratus orang Melayu bersetuju bahawa Perkasa boleh membantu Barisan Nasional (BN) memenangi pilihan raya akan datang.

"Sokongan yang tinggi ini meletakkan Perkasa sebagai kumpulan yang mampu mendesak kerajaan pimpinan Perdana Menteri dalam memperjuangkan isu berkaitan Melayu.

"Ini juga merupakan amaran kepada semua parti politik agar tidak memusuhi pertubuhan tersebut jika hendak memperoleh sokongan orang Melayu pada pilihan raya akan datang,'' katanya.

Beliau berkata, hasil tinjauan terhadap isu 'kaum Cina akan merampas negara' mendapati hanya 44 peratus orang Melayu bersetuju dengan kenyataan tersebut.

"Ini menunjukkan orang Melayu hanya menyokong Perkasa atas perjuangannya terhadap hak-hak Melayu dan tidak kepada isu selain daripada itu,'' jelasnya.

Sementara itu, Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali ketika dihubungi Utusan Malaysia berkata, hasil sokongan itu Perkasa akan terus cergas berjuang membela orang Melayu.

Menurutnya, beliau cukup terharu dengan sokongan itu dan mahu orang Melayu sedar dan bangkit untuk mempertahankan hak dan kepentingan sendiri.

"Orang Melayu harus sedar ini bukan soal perjuangan Perkasa tetapi mengenai hak yang perlu dipertahankan," katanya.

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Shali+Zai